Glossari

Agressivitat: Instint natural de les persones. Aquest es va modelant en funció del procés de socialització.

Androcentrisme: Concepció de la realitat que situa a l’home com a centre de l’univers. La mirada masculina és l’única possible, generalitzada i acceptada per tota la humanitat.

Coeducació: Proposta pedagògica que parteix del principi de la Igualtat entre dones i homes i proposa una reformulació del model de transmissió de coneixements i de les idees des d’una perspectiva de gènere en tots els espais de socialització.

Gènere: Construcció social i cultural d’allò masculí i femení. Característiques socials, culturals i psicològiques que esdevenen normatives en la mesura que s’imposen a cadascun dels sexes a través del procés de socialització.

Maltractament: Qualsevol acte que tingui com a resultat un dany físic, psicològic o sexual; incloses les amenaces i la coacció tenint com a resultat greus conseqüències per a la persona que el pateix. Es pot manifestar en diferents àmbits de la vida personal, laboral, social, etc.

Microviolències: Abusos de poder quasi normalitzats que tenen com a objectiu principal forçar, coartar i destruir l’autonomia personal. No ho fan, però, de forma evident, sinò de forma subtil i insidiosa quasi invisible.

Misogínia: Odi o aversió a les dones i a tot allò considerat femení.

Patriarcat: Sistema d’organització política, econòmica, religiosa i social que sustenta les seves bases en la idea d’autoritat i lideratge de l’home sobre la dona.

Sexe: Diferència biològica que diferencia el cos de les dones i dels homes i els caracteritzen com a espècie sexuada.

Violència: És una conducta agressiva fora de control. Fruit d’una socialització específica en aquesta tipologia de conductes.

Violència de gènere: Aquella exercida sobre les dones pel simple fet de ser-ho, per ser considerades pels seus agressors sense drets mínims de llibertat, respecte i capacitat de decisió. S’exerceix per part dels que són o hagin sigut conjugues o aquells que estiguin o hagin estat vinculats a elles per relacions similars d’afectivitat, amb o sense convivència.

Violència familiar:  Totes les formes d’abús de poder que es desenvolupen en el context de les relacions familiars i són exercides cap als grups més vulnerables, es bada en el gènere i en les diferents generacions que poden conviure-hi: dones, infants, joves, persones grans.

Violència masclista: Qualsevol discriminació, exclusió i conducta de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones que ha imposat un model de masculinitat, encara valorat per parts de la societat com a superior. Aquesta pot ser exercida en qualsevol àmbit de la societat: Familiar, laboral, econòmic, drets reproductius, accés a càrrecs directius, prostitució, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: